Ett nytt sätt att turista

View from Lotte World Tower @Seoul, 2018

Appen Detour. Något du känner igen?

Det gjorde inte jag heller för en vecka sedan. Men så här efter att ha spenderat en helg i Seoul så är jag helt såld på konceptet. Detour går ut på att ge resenärer ett nytt och annorlunda sätt att turista på, närmare bestämt genom att ge guidade turer direkt i din telefon.

Låter kanske vid en första anblick inte superspeciellt. Men jag tycker Detour är helt spot-on i sitt utförande och konceptet är helt fantastiskt när man reser ensam. Kortfattat handlar det om att Detour erbjuder rundturer (som är gratis) i massor av städer runt om i världen. Rundturerna bygger på att man går till en startplats, i mitt fall entrén till Hongik University, sätter på sig sina hörlurar och sen klickar på start. Då börjar en personlig guide prata, berättar om området, drar anekdoter och guidar dig vart du ska gå härnäst. Guiden i sin tur (en inspelning) utnyttjar Google Maps och anpassar sig efter var du befinner dig.

Ganska simpelt, men oerhört effektivt.

Part of the tour in Hongdae using Detour @Seoul, 2018

På många sätt var det som att gå runt med en lokalbo som berättade om området och jag förvånades över hur mycket information man fick höra som inte riktigt går att hitta i reseguider eller på nätet.

Ett exempel. Guiden berättade att flera av grafittikonstverken på bilden ovan är gjorda av studenter från universitet som ligger i närheten, samt berättade lite kuriosa om studentlivet och vad de olika målningarna betyder.

Outside GOGOS2 @Hongdae, Seoul

Ytterligare ett exempel är när turen fortsatte genom ett kvarter som kryllade av små barer och caféer. Hade jag inte haft Detour i örat när jag gick förbi dörren på bilden ovan så hade jag nog bara kikat en snabbis och sen gått vidare. Men nu fick jag istället berättat att dörren faktiskt går till en av de populära underground-klubbarna där massor av lokala indieband spelar om kvällarna.

Detour bjöd på mycket sån här insider-information och jag kan därför varmt rekommendera appen om man reser ensam och råkar besöka en stad där de har aktiva rundturer.

From left: Glenn, Vincent, Mille, Daniel, Me @Gyeongbokgung Palace

Passade även på att möta upp det här goa gänget på bilden ovan för lite turistande i Seoul.

Cherry blossom @Seoul, 2018

Happy Korean couple @Gyeongbokgung Palace

City of tomorrow (Google it!) @Songdo, 2018

Deer at Songdo park @Songdo, 2018

Rabbit island @Songdo, 2018

Photo session with Mille & Daniel for their thesis @Songdo, 2018

Wishlist: photo sphere @Songdo, 2018

At Lotte tower observation deck @Seoul, 2018

Vill ni veta mer om den här appen Detour som dagens inlägg handlat om så länkar jag deras hemsida här och till appen här.

I nuläget har de bara ~50 000 nedladdningar men jag håller tummarna för att deras koncept ska ta fart och att de skapar fler guidade turer i fler städer. Förslagsvis i Taipei? 😉

Erik, 4 april 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *