Lantern festival inleder det nya året

Varje år i slutet av februari eller början av mars (mer specifikt den 15e dagen efter kinesiskt nyår) så firas Lantern Festival här i Taiwan. Då vallfärdar många taiwaneser till Pingxi, strax öst om Taipei, för att fira in det nya året genom att skicka upp traditionsenliga sky lanterns. Idag skriver man önskningar på lyktorna men traditionen kommer ursprungligen från att lyktorna användes av militären för att kommunicera mellan olika utposter.

Sky lantern festival 2018 @Pingxi, Taiwan

Fireflies? @Lantern Festival, Pingxi

De stora eventen är just de koordinerade släppen av lyktorna som går av stapeln en gång i halvtimmen, mellan 18:00-21:00. Då trängs tusentals taiwaneser och turister för att få en så bra överblick som möjligt – och för att knäppa några kort på vad som enligt mig måste vare ett av de mest fotogeniska tillfällena någonsin.

Crowd at Sky Lantern main stage @Pingxi, Taiwan

Jag antar att det går att likna vid hur vi skjuter fyrverkerier i Sverige på nyår men här i Taiwan är det helt enkelt en större grej med mer kulturell betydelse. Precis som alltid på taiwanesiska festivaler så riggas det upp nattmarknad, matstånd och mängder av försäljare som säljer krimskrams som jag upplever säljer bättre till taiwaneser än till turister.

Night market during Lantern Festival @Pingxi, Taiwan

Classic Taiwanese lanterns (I think?) @Pingxi, Taiwan

Lantern festival markerar slutet på det traditionsenliga nyårsfirande, vilket förövrigt pågår i så mycket som 15 dagar här i Taiwan (16/2 till 2/3 just i år). Veckan innan var vi i Taichung där det också var festival och firades rejält med uppträdanden, musik och nattmarknad. Kontentan är helt enkelt att nyårsfirande är bra mycket större här i Taiwan och att det pågår längre och är mer utspritt.

Live performance @Taichung, 2018

2018 – Year of the Dog @Taichung

Väl i Taichung hittade vi också en liten bar med ett helt makalöst stort utbud av såväl importerade och lokala drycker. Framförallt kul att testa lite taiwanesiska sorter som man inte stöter på hemma i Sverige. Apan till höger, Chang You, blev lite av en ny favorit!

Det var en kort update från nyårsfirandet här i Taiwan. Nu har terminen dragit igång igen och jag har ganska exakt tre månader kvar i Taiwan innan det bär av mot Sverige. Men känner att det finns mycket kvar att se och uppleva här borta!

Erik, 11 mars 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *