Japan – Del 3: Tokyo, Sumoturnering, Mt Fuji

Tokyo.
Var ska jag börja? En stad med 24 miljoner människor som på något sätt aldrig verkar ta slut, stadskärna efter stadskärna. Tokyo är enormt. Efter att ha spenderat en vecka i staden känns det som att jag bara har upptäckt en bråkdel av vad Tokyo har att erbjuda.

Några highlights från veckan:

1. Sumoturnering

Matcher i den lägre divisionen går på förmiddagen @Kokugikan, Tokyo, 2018

Sumo var från början något jag såg fram emot främst för att få uppleva den folkfest som en sumoturnering faktiskt innebär här i Japan. Men halvvägs in i dagen vi spenderade på Tokyos sumoarena (mer om det snart) så var det något annat som slog mig. Att vara sumobrottare är ett rekordstort commitment och bara det psyke som måste krävas för att orka med alla rutiner är imponerande.

För att lyckas som sumo krävs att man optimerar sitt mat-, sömn-, och träningsschema för att både bygga muskler och bibehålla rörlighet samtidigt som man vill lägga på sig så mycket fett som möjligt. Ett exempel på detta är att sumos tränar 4-5 timmar på morgonen på fastande mage vilket förbränner både muskler och fett, vilket så klart känns kontraproduktivt.

Mer och mer folk anlände efter lunchtid @Kokugikan, Tokyo

Sporten i sig utövas professionellt endast i Japan och härstammar från 700-talet då matcher genomfördes som en ritual för att främja lyckosam skörd. Unikt för sumo är att reglerna och alla ritualer vid sidan om matcherna är i princip samma som de alltid har varit. T ex att man kastar salt i ringen inför varje match för att driva ut onda andar och att sumos måste anlända till arenan iklädda traditionsenliga kimonos.

Högsta divisionens sumobrottare (s.k. Makuuchi) anländer sist @Kokugikan, Tokyo

2. Tokyo by night

Kontur av Mt Fuji borta i horisonten @Tokyo, 2018

Precis som i Taipei så är det när solen gått ner som Tokyo visar sig från sin bästa sida. Neonklädda fasader överallt, reklambussar som kör runt och spelar J-pop på gatorna och alla doftsensationer som konstant infinner sig på Tokyos trånga restauranggator.

Känslan från när jag såg ‘Lost in translation’  första gången av att Tokyo är en stad som aldrig sover* (*klichevarning) kan jag inte annat än hålla med om.

Utsikt från Tokyos stadshus @Tokyo, 2018

3. Akihabara

Det troligtvis mest populära distriktet i Tokyo för att uppleva japansk populärkultur. Anime, manga, retro spelbutiker och arkadhallar i överflöd. Allt ifrån små butiker på källarplan som fokuserar på gamla nintendoprylar till stora 8-vånings varuhus med manga- och animememorabilia från alla serier man kan tänka sig.

Shibuya Crossing (Notera postern för Bitcoin!) @Tokyo, 2018

4. Mat- och sakemarknad i Ueno Park

Lite av en slump så hamnade vi på en mat- och sakemarknad i Ueno Park innan vi tänkte besöka Tokyos naturhistoriska museum. Skinande sol, diverse liveframträdanden och massvis av kul stånd som sålde såväl öl från lokala mikrobryggerier till mängder av japanska snacks.

Yakitori, gyoza, ramen, sushi och izakaya. Det japanska köket har tagit över som min nya personliga favorit i Asien.

Mat- och sakemarknad i Ueno Park @Tokyo, 2018

Populärt japanskt snack: fish on a stick @Ueno Park, 2018

Det var allt från Japan för denna gång. Härnäst bär det av mot Indonesien och mer specifikt mot Sumatra för att inleda med två dagars orangutangsafari.

 

Erik, 25 januari 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *