Japan – Del 1: Osaka, Kyoto, Nara

Den 10 januari skrev jag terminens sista tenta på NCTU. Dagen efter var det dags för den resa jag sett fram emot mest under året: Japan.

Todaji Temple @Nara, Japan

Japan har alltid lockat som resmål; mycket för att uppleva den japanska kulturen, maten, språket, skidåkningen och bara känslan av att strosa runt på gatorna i Tokyo. Har mycket att se fram emot de kommande två veckorna!

Jag och Nils flög från Taipei mot Osaka strax efter lunch den 11e. Väl på Osakas flygplats välkomnades vi av självaste Mario och Luigi och det kändes direkt att vi kommit till Nintendos hemland.

Okochi Sanso Garden @Kyoto, Japan

Rutten vi hade planerat började med en natt i Osaka för att sedan åka vidare mot Japans kulturella centrum, och tidigare huvudstad, Kyoto. Väl i Osaka visade det sig att vi bodde bara ett par minuters gångväg ifrån en festival (vid Imamiya Ebisu Shrine) dit tusentals japaner gick för att fira in det nya året och be för god business det kommande året. I området hölls även en gigantisk nattmarknad (större än samtliga jag sett hittills i Taiwan) som erbjöd massvis av lokala snacks.

Retro game night @Osaka, Japan

Kvällen avslutades på en retro gamingbar (ett koncept som verkar populärt här i Japan). I princip en helt vanlig bar men med tillägget att det finns diverse spelkonsoler (SNES, N64, Dreamcast osv) och hundratals gamla spel. Det blev många kul flashbacks från när man var yngre och har man någon som helst erfarenhet av gamla tv-spel så kan jag varmt rekommendera att kika in detta om man är i Japan och vill uppleva något japanskt som skiljer sig från alla tempel och monument.

Arashiyama Bamboo Grove @Kyoto

Sent på dag 2 fortsatte vi med tåg mot Kyoto och lämnade Osaka bakom oss. Först på schemat nästa dag stod Arashiyama Bamboo Grove följt av ett besök till Iwatayama Monkey Park.

Japanese macaque @Iwatayama Monkey Park

Liten glad apa @Iwatayama Monkey Park, Kyoto

Nymatat rådjur @Nara Park, Japan

Japans mest synkade rådjur @Nara Park

Dag 4: Dagsutflykt till Nara

“Go to Nara, they have deer”

Minst sagt ett understatement. Nara prefektur, en timme bort med tåg från Kyoto. Känt för att vara Japans första huvudstad men kanske ännu mer känt för Nara Park. En park mitt i city med hundratals fritt strövande rådjur (Messengers of God som japanerna säger). Ståtliga djur som ser både snälla och respektingivande ut på samma gång trots dess ringa storlek.

Ett styck nyfiket rådjur @Nara Park

Trots det stora antalet turister fick man känslan av att rådjuren faktiskt har det riktigt bra. Mat att tillgå, skötare som tar hand om dem när det behövs och inga staket som begränsar dem utan de strosar runt som de vill. Särskilt kul att se ett dussin rådjur som sprang efter en liten japansk pojke i jakt på mat medan föräldrarna stod och skrattade bredvid (inte så hemskt som det låter).

Första intrycken från Japan är övervägande positiva. Extremt artiga och serviceminded, maten är kanon och stämningen på gatorna i såväl Osaka och Kyoto är riktigt häftig. Förvånande är dock att nivån på engelska är lägre än i t ex Taiwan. Anime och manga som genomsyrar såväl reklam på gatorna som i vanliga butiker. Det märks också att man är lite mer patriotisk här i Japan och värdesätter sin egen kultur mer än vad jag upplevt att man gör i andra länder här i Asien.

Imorgon bär det av mot Hakuba för skidåkning ett par dagar innan vi fortsätter vidare mot Tokyo.

 

Erik, 14 januari 2018.

One comment on “Japan – Del 1: Osaka, Kyoto, Nara
  1. Ylva Andren says:

    Tack Erik för fin läsning. Ha en fortsatt fin resa och hälsa Nils- glad att ha en livlina från honom genom dig ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *