Varför är taiwaneser bättre människor?

OBS! Långt inlägg.

En något provocerande titel det här. Vad menar jag egentligen? Varför är taiwaneser bättre människor än oss svenskar? Lite av ett bold statement det här som definitivt kräver ytterligare förklaring.

Det hela börjar med en tanke som slog mig när jag satt på bussen mellan Hsinchu och Taipei här i början av december. Hela december har kantats av mycket resande med såväl buss, tåg och scooter. Mille kom på besök från Sverige så det föll sig ganska naturligt att vi reste runt här på ön (vilket det kommer mycket bilder på i dagens inlägg också). Men dagens tema är på just den här tanken som slog mig när jag kollade på nyheterna som ofta visas på TV-skärmarna i bussarna mot Taipei.

Taroko Gorge, Taiwans östkust – 23dec 2017

Taiwanesisk nyhetssändningar. Det är inte bara språket som skiljer sig. En taiwanesisk nyhetssändning består till stor del av övervakningsvideor som hänger ut personer som har gjort ibland tillsynes banala saker. Det här med övervakningskameror är ett faktum i Taiwan och det är bara att vänja sig. Men det intressanta är vilken typ av händelser som faktiskt hamnar i tv-rutan. Bilstölder? Rån? Nej inte riktigt. Det man ofta ser när man kollar på nyheterna är snarare folk som har gjort saker som de flesta svenskar knappt skulle lägga märke till. Jag syftar då på händelser som att hytta med näven (läs peka finger), gräl om vems fel det var vid en trafikincident eller någon som slänger skräp offentligt.

Fotopaus @TarokoGorge

Tänker man på att Taiwan har 23.5 miljoner invånare utspridda på en yta som är 12 gånger mindre än Sverige så sätts det hela i lite perspektiv. Det faktum att den här typen av incidenter hamnar på nyheterna säger en del om hur det är här i Taiwan. Då menar jag inte att Taiwan har noll kriminalitet, så är det inte, men det säger en del om hur folk beter sig och vilka värderingar man har.

Mentaliteten här i Taiwan är snarare att man helt enkelt ska göra rätt för sig. Punkt.

Det är rotat i kulturen på ett annat sätt än vad det är i Sverige. Om det grundar sig i samhällets normer, seder, traditioner eller religion, det vet jag inte. Men det är ett faktum. Taiwan är på 10e plats i världen när det gäller befolkningstäthet. Sverige ligger på 158. Trots det, oavsett om man befinner sig mitt i Taipei eller i den lilla bergsbyn Jiufen, så är det alltid mycket renare på gatorna än vad det är i Sverige. Här lägger man sitt godispapper eller tomma Cola-burk  i ryggsäcken och slänger i soporna hemma. Det är bara så det funkar.

“Äsch, jag kan väl slänga min burk här det är ju någons jobb!”

Taroko Gorge – 23dec 2017

Några av mina taiwanesiska vänner har berättat att deras föräldrar inte vill att de ska åka till Europa: “Det händer för mycket där.” Då försöker jag återigen inte försköna situation och hävda att det inte sker några våldsbrott här i Taiwan överhuvudtaget. Så är inte fallet. Men det faktum att de har den inställningen säger en del om hur det är här i Taiwan. Personligen har jag aldrig känt mig så säker och trygg i något annat land än jag gör här i Taiwan. Oavsett om man går hem själv en sen kväll eller om man befinner sig på en fullproppad nattmarknad där jag i de flesta andra länder hade hållt hårt i plånboken.

Mille på Níngxià night market i Taipei – 15dec 2017

I december blev det som sagt mycket resande här på ön. Det var inte helt lätt att bestämma vart vi skulle åka för trots att Taiwan är en förhållandevis liten ö så finns det väldigt mycket att se. Överst på mångas reseplaner när de kommer till Taiwan är Taroko Gorge nationalpark. Så är även fallet om man kikar på de flesta resesajters rekommendationer så det föll sig ganska naturligt även för oss att åka dit.

Dagsutflykt till Taroko Gorge – 23dec 2017

漂亮的風景 @TarokoGorge

Pärlan som tog oss runt i Taroko – 23dec 2017

Asiens motsvarighet till Norge? @TarokoGorge

Ska man till Taroko så kan jag varmt rekommendera att ta tåget till Xīnchéng Station (stationen närmst Taroko nationalpark) och hyra en scooter i butiken till vänster när man kommer ut från stationen. Stor gul skylt, “Rent a scooter!”, går inte att missa. Internationellt körkort + pass är det som gäller men kombinationen svenskt körkort + pass funkar också även om det inte är att föredra.

Fó Guāng Shān Buddha Museum – 30dec 2017

Ett annat resmål på vår lista var Kaohsiung. Jag var där en gång i somras men det är en så pass stor stad att man definitivt kan åka dit flera gånger. Efter två besök i staden så är mina TOP-3 tips på saker att göra:

  1. Fó Guāng Shān Buddha Museum
  2. Ruìfēng Night Market
  3. Pier-2 Art Center

Grand Hotel, Kaohsiung – 28dec 2017

Trots att det var slutet av december så hade ett nytt högtryck dragit in och det var riktigt soligt och varmt. Bra mycket varmare än vad vi hade räknat med. Vädret här är annars betydligt lurigare än hemma i Sverige och går betydligt mer upp och ned. Första två veckorna i december var ganska kyliga (runt 15°C med hög luftfuktighet vilket gjorde att det kändes ännu kallare). Medan det på bilden ovan, i slutet av december, återigen var närmare 30°C.

Konst på Pier-2 Art Center, Kaohsiung – 29dec 2017

Pier-2 Art Center. Delvis ett stort öppet fält på övergivna järnvägsspår med några av Taiwans största och mest abstrakta konstverk. Allt ifrån vad som liknar en överdimensionerad raketmotor från Star Wars (bild ovan), till fullskaliga statyer av Transformers och en fem meter hög resväska i plåt. Delvis omgjorda industrilokaler som nu huserar diverse mysiga caféer och restauranger. Kan definitivt rekommendera att åka hit på en dagsutflykt för att bara strosa runt.

En styck resväska på Pier-2 – 29dec 2017

En styck ilsken röd hund – 29dec 2017

Sightseeing by train @Pier-2

Rekvisita från Star Wars? @Pier-2

Gul Optimus Prime? @Pier-2

Tvåpunktsperspektiv? Jajemen! @Pier-2

Japanska influenser? @Pier-2

Abstrakt containerkonst @Pier-2

Inför jul och nyår var jag minst sagt nyfiken på hur man skulle märka av det här i Taiwan då man varken firar jul eller samma nyår som oss svenskar (här följer man månkalendern och firar kinesiskt nyår i februari). Jul märks av kommersiellt överallt medan nyår i princip bara firas i storstäderna. Speciellt i Taipei körs varje år ett påkostat nyårsfyrverkeri som utgår ifrån Taipei 101 dit tiotusentals Taipeibor och utomstående vallfärdar innan tolvslaget. Video från årets fyrverkeri finns att se nedan.

Men åter till påståendet om att taiwaneser är bättre människor. Jag känner att det kräver ytterligare förklaring för att komma i närheten av att vara övertygande. Hittills har resonemanget kretsat kring att det är lägre kriminalitet och att människor är mer måna om att göra rätt för sig. Visserligen bra grejer, men vad mer?

Personligen har jag aldrig varit i ett land där människorna är så hjälpsamma. Många vardagssituationer som bygger upp en väldigt positiv helhetsbild. Det kan vara småsaker som att någon kommer fram och frågar om man behöver hjälp när man ser lite vilsen ut på stan, eller att någon i matbutiken frågar om de kan hjälpa en att hitta något. Jag menar inte att sånt här inte händer i Sverige men här i Taiwan är det bara så mycket mer påtagligt.

Tanken med det här inlägget är inte att vara provocerande och klanka ned på Sverige; utan snarare att lyfta fram hur Taiwan, i mina ögon, är ett land som verkligen har överraskat positivt. Och då ska noteras att jag redan innan jag åkte hit hade en positiv bild från att ha pratat med svenska studenter som varit här tidigare. Jag har nu varit här över halva tiden av mitt utbytesår men jag är glad att jag har en termin till på mig att lära känna ett land som jag definitivt kommer vilja återvända till i framtiden.

 

Erik, 7 januari 2018.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *