Vad händer på campus egentligen?

Min ursprungstanke med den här bloggen var att skriva om hur det är att bo och plugga i Taiwan och framförallt hur det skiljer sig mot Sverige. Hittills har det blivit främst inlägg om olika utflykter vi varit iväg på och mindre fokus på vad som faktiskt skiljer sig i vardagen jämfört med hemma i Sverige. Temat för dagen är därför: Hur skiljer sig livet på campus?

NCTU är något större än Chalmers till antalet studenter (ca 12 000 jämfört med Chalmers 11 000) och de är utspridda på två campus: Bo-Ai och Kuang-Fu. Till skillnad från Chalmers så finns det flera stora student dormitories på respektive campus och här bor majoriteten av alla studenter. De flesta av mina taiwanesiska vänner bor i dessa dorms och det gör även många utbytesstudenter. Vanligtvis delar man rum med två eller tre andra personer och man har ofta inte tillgång till kök. Inget kök och upp emot fyra personer som delar rum skulle för de flesta svenskar inte vara speciellt lockande, men faktum är att det är ett självklart val för många då det är rejält subventionerat. Ca 2000 SEK per termin (halvår), jämfört med mellan 7 000 – 9 000 SEK per månad för en lägenhet med fyra rum och kök.

Utöver boendesituationen så är det en hel del som skiljer sig mellan campusen i Taiwan och Sverige. Något man snabbt märkte var att här i Taiwan finns det bra mycket mer rekreationsmöjligheter. Syftar då på att det finns mängder av basketplaner, volleybollplaner, tennisplaner, ett stort gym, inomhus- och utomhusbassänger, en friidrottsplan, flera basebollplaner, en fotbollsplan etc.

I veckan anordnades också en stor matmarknad här på campus, något man inte stöter på hemma i Sverige. På två olika ställen på campus ploppade ett tjugotal olika stånd upp med alla möjliga olika sorters maträtter.

Två kvällar under samma period som matmarknaden var igång så var det också konsert på campus. Det var flera studentband som uppträdde och körde både sina egna låtar och covers. Huvudnumret som flest besökare väntade på var Cosmos People, ett taiwanesiskt band som spelar Mandopop (Mandarin popular music) med influenser från jazz/funk. Kan varmt rekommendera er att kika in deras låt 你以為 (Hello princess) på Youtube eller Spotify.

Tidigare i veckan var också Lays (chipsföretaget) på besök på campus och körde ett något annorlunda pr-stunt, se bonusvideo nedan. Ytterligare en grej man inte stöter på varje dag hemma i Sverige.

Allt som allt, grymt kul vecka, och vi hoppas på mer liknande event framöver.

Erik, 2 december 2017.

2 comments on “Vad händer på campus egentligen?
  1. Frans says:

    Provade du chipsklon?
    Kul att följa din blogg!

  2. e.almblad@gmail.com says:

    Kul att höra!
    Ingen chipsklo för egen del, men det var riktigt poppis bland locals 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *