Månfestival och långhelg

“The moon festival is held on the 15th day of the 8th month of the lunar calendar.” Festivalen är den näst viktigaste traditionella högtiden i Kina, efter det kinesiska nyåret, och innebar så klart helgdag för vår del. Vad som ursprungligen var en skördefest firas idag främst genom att man träffar familj och vänner för att grilla, umgås, se på månen, berätta historier och äta mooncakes (bild t.h.).
På fredagen åkte vi till Keelung, nordöst om Taipei, norra Taiwans främsta hamnstad. Keelung har smeknamnet Rainy Port, vilket vi inte kan göra annat än hålla med om. Mycket regn blev det, vilket  vi varit förvånansvärt befriade från hittills i Hsinchu. Maten var en av anledningarna till att jag ville dit och på Miaokou night market fanns ett par riktiga guldkorn (varav grisen nedan är ett sådant exempel).

Efter en natt i Keelung bar det av mot Yehliu Geopark, ett naturreservat känt för sina kalkstensformationer (honeycomb rocks & mushroom rocks). Häftigt naturfenomen som var riktigt poppis bland turister på ön.

Sedan bar det av med den lilla bergsbyn Jiufen. En något isolerad stad fram till slutet av 1800-talet då den dåvarande japanska ockupationen hittade guld i området och startade en rejäl gruvindustri. Idag är det ett populärt resmål som är relativt orört sedan ockupationen och därför har starka japanska influnser på såväl arkitektur och kultur. Många häftiga vandringsleder, tea shops med utsikt över havet och spännande matkultur.

På en restaurang i Jiufen ett par minuter innan regnet tvingade oss att gå in. Hoppas på ett återbesök senare i år med lite bättre väder så att man kan prova på lite hiking i bergen.

Det var allt för denna minisemester på norra Taiwan.

 

Erik, 10 oktober 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *