Terminen är igång!

Efter en hektisk kursvalsperiod så har terminen nu börjat på riktigt här i Taiwan. Precis som för sommarkursen så är det mycket som skiljer sig jämfört med studier hemma i Sverige. Närvaro, aktivt deltagande, hemläxor och presentationer är alla moment som tillsammans med midterm och final exam avgör om man får godkänt på en kurs.

Hela proceduren för att bli antagen på en kurs skiljer sig jämfört med Sverige. Här i Taiwan ansöker man om att få läsa varje specifik kurs var för sig och varje kurs har begränsat antal platser. Detta innebär att ibland är det fler personer än vad kursen har plats för som dyker upp på första föreläsningen. Inte så konstigt egentligen, de första två veckorna är så kallade Add & Drop-veckor då man har möjlighet att testa på olika kurser och känna efter vad som känns rätt. Det som är lite konstigt är hur de olika examinatorerna hanterar de personer som dyker upp utan att vara registrerade.

Några exempel:
– Kurs A: 50 platser varav 45 personer är registrerade. 60 personer dyker upp för att ta kursen. 15 personer konkurrerar alltså om 5 platser. Dessa 15 personer får skriva en text om varför just de ska få en plats, denna text läses sedan upp anonymt av läraren och slutligen röstar hela klassen på vilka texter (personer) som ska få läsa kursen. Good luck att få igenom samma koncept i Sverige!
– Kurs B: 40 platser, 40 registrerade, >50 personer som vill läsa kursen. Första veckan ombeds man lägga upp en presentationsvideo på YouTube á 1 minut. Ingen video = ingen plats på kursen.

Inga orimliga grejer egentligen men det är minst sagt osvenska lösningar.

Förra veckan blev det också ett kärt återbesök på Kaffeplaneten här i Hsinchu där jag äntligen kunde testa en av deras kaffeprovarbrickor. Gillar konceptet starkt, lite synd bara att de flesta sorterna var på bönor från utanför Asien. Ser inte riktigt meningen med att dricka kaffe från Sydamerika eller Afrika när man befinner sig i Taiwan.. Men gott var det, 4/5!

 

Erik, 17 september 2017

One comment on “Terminen är igång!
  1. Jäkla intressant koncept med kursvalen där!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *