Magisk street food i Saigon

   I mina tidigare inlägg har jag inte haft ett medvetet Mat-tema (även om det blivit en del matbilder här och där). Men så här efter snart en vecka i Vietnam så känner jag att det är dags för det. Matkulturen här är helt fantastisk!

Jag vill påstå att det bästa med att resa runt här i Asien (och övriga världen med för den delen) är att det finns så ofantligt mycket kul mat att prova på. Bilden ovan är på en av Vietnams klassiska rätter, Phở, nudelsoppa med biff. Påminner om den omåttligt populära beef noodle soup som finns i Taiwan. Superbilligt och supergott!

Ännu godare är Thịt bò nướng lá lốt (lycka till med uttalet på det!). Kortfattat så är det biff som kryddas med diverse örter och sedan lindas in i betellöv innan det slutligen hamnar på grillen. Till det serverades risnudlar, färska örter, sallad och gurka (tror jag?) som man själv fick mixa och linda in i genomskinliga risark. Måltiden ovan kostade så lite som 20 000 VND (7-8 kr) på en gata här i Saigon och det var väldigt kul att komma ifrån turiststråken lite.

Träffade två locals när jag satt och åt som mer än gärna berättade om Vietnams matkultur, lite om vad som skiljer sig mellan nord- och sydvietnam i matväg och jag passade även på att försöka snappa upp några ord på vietnamesiska. Precis som i Taiwan så är det rätt vanligt att man vill öva på sin engelska och då passar man gärna på när det är turister i närheten. Kul tycker jag!

Imorgon bär det av med flyg upp till Hanoi för ett sista stopp innan det återigen bär av mot Taiwan.

 

Erik, 22 augusti 2017

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *