Dags för midterm

Har det redan gått två veckor?

Sommarkursen här på NCTU sträcker sig bara över fyra veckor, vilket innebär att imorgon (måndag) är det dags för midterm. 70-80 tecken, några kortare fraser och lite grundläggande grammatik är det som gäller. Upplägget med mycket hemläxor och förhör på lektionerna gör att man har rätt bra koll på det man behöver vid det här laget.

Veckan som gått har varit lite lugnare än den förra. Lektioner som vanligt måndag till onsdag följt av ännu en långhelg. På torsdagen åkte vi återigen till Taipei, denna gång med vår lärare som visade oss den enligt henne bästa nattmarknaden (Shilin Night Market). Vi hann också med en sväng till National Palace Museum innan vi åkte hem sent på torsdag kväll.

På lördagen gick vi till RT-MART (en blandning av ICA Maxi och Elgiganten fast större). Där kunde man verkligen köpa allt. Jag ställde mig taktiskt vid hyllorna för att kolla vad taiwaneserna köpte och sedan plockade jag på mig liknande grejer. Det visade sig vara lite av ett lotteri. Köpte ett bröd som såg ut som en foccacia. Mums? Hemma i lägenheten märkte jag att i brödet hade de gömt en hel korv vilket tyvärr inte var någon succé. En hel del smarriga grejer blev det dock men det tar jag i ett senare inlägg.

Så här efter två veckor börjar man komma in i lite rutiner och alla nya intryck har börjat lägga sig. Man börjar vänja sig vid hur det funkar här. Några intressanta skillnader jag märkt av jämfört med Sverige:

  1. Man skakar inte hand när man hälsar. Minst sagt ovant för oss svenskar som är vana att sträcka fram handen det första man gör.
  2. Man är väldigt hjälpsam mot turister. Första dagen när vi var ute och gick så började det ösregna, då sprang personal ut från ett hotel vi gick förbi och gav oss paraplyer.
  3. Pratar man inte engelska själv så hämtar man någon som gör det. Taxiförare ringer glatt turistinformation för att agera tolk om man har några frågor.
  4. När man köar för att gå på ett tåg så är det inte alls lika kaotiskt som att gå på en spårvagn hemma i Göteborg. Här står man i raka led och väntar tills alla gått av, oerhört strukturerat.

 

Erik, 23 juli 2017

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *